Baćinska jezera

Table of Contents

Udaljena svega par kilometara od Ploča, Baćinska jezera neizbježan su prizor za sve koji putuju magistralom između Splita i Dubrovnika. U srcu sezone gotovo je nemoguće pronaći parkirno mjesto na vidikovcu s kojeg puca pogled na svu tu netaknutu prirodu. Uvijek je tu gomila turista i mnoštvo fotoaparata uperenih u jezera s namjerom da ponesu njihovu ljepotu barem u jednoj fotografiji. No duboko dolje, u svoj toj ljepoti ne vlada ni približna gužva koju bi, realno, bilo za očekivati. Malo koji putnik koji prolazi pored Baćinskih jezera odluči se uroniti makar na koji sat u njihovu ljepotu i tišinu. A sadržaja i mogućnosti ima. Jezera su kao stvorena za sve ljubitelje kajakarenja, SUP-anja, biciklizma, kampiranja i ostalih aktivnosti koje ovakvo mjesto može pružiti.

Oko jezera je uređena biciklističko – pješačka staza s info punktovima za odmor i info tablama o biljnom i životinjskom svijetu koji broji mnoštvo vrsta, od kojih su neke endemske i zaštićene. Za one manje aktivne na raspolaganju su izleti tradicionalnom lađom čiji dizajn datira još iz doba kneza Domagoja, a proteklih stoljeća bila je najvažnije transportno sredstvo na području Neretve. Za sve ostale na raspolaganju je cijeli spektar aktivnosti – kajak, kanu, stand up paddling… Kajak izleti koje imamo u ponudi na Baćinskim jezerima omogućuju sasvim drugačiji doživljaj jezera, onaj u kojem je osoba potpuno uronjena u prirodu koja ga okružuje. Jezera su savršeno mjesto za kampiranje, a svoje mjesto pod suncem možete potražiti u nekom od lokalnih kampova. Ljubitelji tradicionalne gastronomije u nekom od obližnjih restorana mogu probati lokalne specijalitete poput žaba ili brudeta od jegulje.

Baćinska jezera sastoje se od ukupno 7 jezera (Oćuša, Crniševo, Vrbnik, Plitko jezero, Podgora, Sladinac i Šipak) od kojih je 6 spojeno te se uskim prolazima može doći iz jednog u drugo. Poznata su i pod sinonimom Teutini biseri po Ilirskoj kraljici Teuti koja ih je obožavala i području jezera imala i svoje dvore u kojima je odmarala nakon bitki s Rimljanima. Isti ti Rimljani su joj pomrsili planove i nakon pobjede na Teutom protjerali Ilire i nastanili se na području Baćinskih jezera i doline Neretve. Ostaci Rimskog naselja Praetoria i danas su vidljivi na području jezera Sladinac.

Što se modernije povijesti tiče, prije sto godina probijena su 2 tunela na području Baćinskih jezera. Jedan je dužine 2 kilometra i spaja jezera s rijekom Maticom koja teče kroz Vrgoračko i Staševačko polje. Razlog probijanja ovog tunela je odvodnja suvišne vode koja poplavi navedena polja nakon obilnih kiša. Drugi tunel spaja jezera i more i dug je tek oko sto metara. Duži tunel je veći dio godine pod vodom, no u sušnim ljetnim mjesecima, kada i rijeka Matica presuši, tunel je prohodan svom svojom dužinom pa je moguće iz Peračkog blata doći do suhog korita rijeke Matice na drugoj strani. Tlo tunela je betonirano cijelom dužinom, a dimenzijama je tek nešto manji od klasičnog tunela za automobile. Dok protiče tunelom rijeka često nanese dijelove stabala koji često ostanu zaglavljeni na stropu tunela i tako tvore jedinstvenu umjetničku instalaciju. Odličan izlet za sve ljubitelje urbane speleologije.

U vremenima prije rata Baćinska jezera bila su popularno izletište o čemu svjedoče i ruševine starog kampa. No današnje stanje i manja posjećenost daju određenu čar koju je zbog previše posjetitelja sve teže i teže iskusiti na popularnijim destinacijama. Voda na području jezera je slatka iako ima izvora koji su povezani s morem. Pitka voda izvire na nekoliko izvora, a s jednog se vodom opskrbljuju Ploče i okolna mjesta. Baćinska jezera su kriptodepresija što znači da je površina jezera iznad površine mora. U prosjeku su par stupnjeva toplija od mora pa su savršena za kupanje u predsezoni i postsezoni.

Naša priča vezana uz jezera počela je prije koju godinu. Kao ljubitelji prirode i pustolovnog turizma odlučili smo, između ostalog, organizirati vođene kajak ture po jezerima kako bi uveli zainteresirane u njihov svijet. Svi posjetitelji ostaju zapanjeni i oduševljeni ambijentom. Posjet jezerima ne iziskuje previše vremena, a može se kombinirati s posjetom ostalim lokalitetima na području kao što je ušće Neretve. Potpuno druga priča i ambijent udaljen svega desetak kilometara od Baćinskih jezera i jedno od najpopularnijih mjesta za kite surf u Hrvatskoj. Stoga, ako vas put nanese put juga, ne zaboravite na ovo mjesto i prepustite mu koji sat vašeg života. Nećete ostati razočarani.

share this story

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter

we have some good news for you!

We decided that all of our tours will be private in the season of 2020! That means that you (and/or your group) will be the only ones on any given tour. We made this decision to make you more comfortable in times like these and to make your experience with us unforgettable.

You can find more info about Covid 19 in Croatia in our FAQ section. If you have any specific questions, feel free to contact us anytime.

Now find yourself a perfect adventure in Croatia!