Baćinska jezera – oaza mira i ljepote

Table of Contents

Udaljena svega par kilometara od Ploča, Baćinska jezera neizbježan su prizor za sve koji putuju magistralom između Splita i Dubrovnika. U srcu sezone gotovo je nemoguće pronaći parkirno mjesto na vidikovcu s kojeg puca pogled na svu tu netaknutu prirodu. Uvijek je tu gomila turista i mnoštvo fotoaparata uperenih u jezera s namjerom da ponesu njihovu ljepotu barem u jednoj fotografiji.

No duboko dolje, u svoj toj ljepoti ne vlada ni približna gužva koju bi, realno, bilo za očekivati. Malo koji putnik koji prolazi pored Baćinskih jezera odluči se uroniti bar na koji sat u njihovu ljepotu i tišinu. A sadržaja i mogućnosti ima. Baćinska jezera su kao stvorena za sve ljubitelje kajakarenja, SUP-anja, biciklizma, kampiranja i ostalih aktivnosti koje ovakvo mjesto može pružiti.

Oko jezera je uređena biciklističko – pješačka staza s info punktovima za odmor i info tablama o biljnom i životinjskom svijetu koji broji mnoštvo vrsta, od kojih su neke endemske i zaštićene. Za one manje aktivne na raspolaganju su izleti tradicionalnom lađom čiji dizajn datira još iz doba kneza Domagoja, a proteklih stoljeća bila je najvažnije transportno sredstvo na području Neretve. Za sve ostale na raspolaganju je cijeli spektar aktivnosti – kajak, kanu, SUP izleti

Kajak izlet na jezerima

Kajak izleti koje imamo u ponudi na Baćinskim jezerima omogućuju sasvim drugačiji doživljaj jezera, onaj u kojem je osoba potpuno uronjena u prirodu koja ga okružuje. Baćinska jezera savršeno su mjesto za kampiranje, a svoje mjesto pod suncem možete potražiti u nekom od lokalnih kampova. Ljubitelji tradicionalne gastronomije u nekom od obližnjih restorana mogu probati lokalne specijalitete poput žaba ili brudeta od jegulje.

o baćinskim jezerima

Baćinska jezera sastoje se od ukupno 7 jezera (Oćuša, Crniševo, Vrbnik, Plitko jezero, Podgora, Sladinac i Šipak) od kojih je 6 spojeno te se uskim prolazima može doći iz jednog u drugo. Poznata su i pod sinonimom Teutini biseri po Ilirskoj kraljici Teuti koja ih je obožavala i području jezera imala i svoje dvore u kojima je odmarala nakon bitki s Rimljanima. Isti ti Rimljani su joj pomrsili planove i nakon pobjede na Teutom protjerali Ilire i nastanili se na području Baćinskih jezera i doline Neretve. Ostaci Rimskog naselja Praetoria i danas su vidljivi na području jezera Sladinac.

Baćinska jezera u zalazak sunca

Što se modernije povijesti tiče, prije sto godina probijena su 2 tunela na području Baćinskih jezera. Jedan je dužine 2 kilometra i spaja jezera s rijekom Maticom koja teče kroz polje Jezero (Vrgorsko polje). Razlog probijanja ovog tunela je odvodnja suvišne vode koja poplavi navedena polja nakon obilnih kiša. Drugi tunel spaja jezera i more i dug je tek oko sto metara.

Poznati mostić – zaštitni znak jezera

Duži tunel je veći dio godine pod vodom, no u sušnim ljetnim mjesecima, kada i rijeka Matica presuši, tunel je prohodan svom svojom dužinom pa je moguće iz Peračkog blata doći do suhog korita rijeke Matice na drugoj strani. Tlo tunela je betonirano cijelom dužinom, a dimenzijama je tek nešto manji od klasičnog tunela za automobile. Dok protiče tunelom rijeka često nanese dijelove stabala koji često ostanu zaglavljeni na stropu tunela i tako tvore jedinstvenu umjetničku instalaciju. Odličan izlet za sve ljubitelje urbane speleologije.

Portal tunela Maričevac

U vremenima prije rata Baćinska jezera bila su popularno izletište o čemu svjedoče i ruševine starog kampa. No današnje stanje i manja posjećenost daju određenu čar koju je zbog previše posjetitelja sve teže i teže iskusiti na popularnijim destinacijama. Voda na području jezera je slatka iako ima izvora koji su povezani s morem. Pitka voda izvire na nekoliko izvora, a s jednog se vodom opskrbljuju Ploče i okolna mjesta. Baćinska jezera su kriptodepresija što znači da je površina jezera iznad površine mora. U prosjeku su par stupnjeva toplija od mora pa su savršena za kupanje u predsezoni i posezoni.

kako doći do baćinskih jezera

Dolazak na Baćinska jezera vrlo je jednostavan zadatak. Budući da se nalaze tek nekoliko kilometara dalje od grada Ploča, dobro su povezana lokalnim cestama. Dva glavna ulaza za automobile su Baćina i Peračko blato. Moramo naglasiti da je dobar dio Baćinskih jezera nedostupan za istraživanje automobilom, a naša preporuka je da na mjesta do kojih se može automobilom ipak dođete drugim načinima, primjerice biciklom.

Panorama Baćinskih jezera

Baćinska jezera mjesto su netaknute prirode i kao takva ih treba i sačuvati. Automobili zagađuju zrak ispušnim plinovima i bukom te mogu ometati ostale posjetitelje. Stoga je naš prijedlog ostaviti automobil na jednom od označenih parkinga i krenuti u istraživanje Baćinskih jezera kajakom, biciklom, pješke ili lađom.

Baćinska jezera u jesen

Magistralna cesta koja spaja Split i jig Hrvatske prolazi tik uz Baćinska jezera i najbolji je izbor za sve posjetitelje koji dolaze iz smjera Splita. Za one koji dolaze iz ostatka Hrvatske, najbrži i najbolji izbor je autocesta A1 koja trenutno završava pokraj Ploča te od silaska s autoceste do Baćinskih jezera treba svega 10 minuta.

kada je najbolje posjetiti baćinska jezera?

Logičan odgovor na ovo pitanje bio bi – ljeti. I to je savršeno točan odgovor. Baćinska jezera ljeti su apsolutno prelijepo mjesto zelene i nabujale prirode natopljene čistom jezerskom vodom. Najviše posjetitelja na jezera dolazi upravo u ljetnim mjesecima. Najviše njih dolazi s obližnje Makarske rivijere u potrazi za odmorom od gužve i buke.

Ljetno jutro na jezerima

I zaista, Baćinska jezera su mjesto gdje je neopisivo lako pronaći mir i uživati samo u zvukovima cvrčaka. Zvuči nevjerojatno, ali jezera nikad nisu prenapučena i čak u srcu sezone u njima je moguće uživati bez nekog dojma da su sve plaže u okolici prepune. Ljeta na Baćinskim jezerima su vruća i savršena za kupanje, a priroda nudi mnoga mjesta za uživanje u hladu.

bacinska jezera
Prelijepa priroda 7 Baćinskih jezera

Proljeće i jesen su također zanimljiva godišnja doba za posjet Baćinskim jezerima. U jednoj varijanti priroda se tek budi, dok se u drugoj sprema za godišnji odmor. Temperature zraka tijekom jeseni i proljeća su savršene za sve outdoor aktivnosti na jezerima. Međutim, u slučaju obilnijih padalina tijekom ovih mjeseci, moguće je da razina jezera bude nešto viša zbog dotoka poplavne vode iz Vrgorskog polja.

Zima je ‘najneprivlačnije’ vrijeme za posjetiti jezera budući da je vegetacija ogoljena, a dani uglavnom sivi i kratki. Međutim, ako prolazite uz Baćinska jezera tijekom zime, a znate da se nećete vratiti uskoro, svakako ih posjetite.

kupanje na baćinskim jezerima

Baćinska jezera su slatkovodna jezera i temperatura vode u njima uvijek je za par stupnjeva viša nego u moru. Upravo zato su Baćinska jezera savršen odabir za obitelji s djecom i one koji se vole kupati u toplijoj vodi. Budući da je riječ o slatkoj vodi, plivanje u Baćinskim jezerima nešto je teže nego u moru i to je prvo što primijete oni koji iz mora uskoče u Baćinska jezera.

Skok u hladni izvor vode

Dobra vijest je da u Baćinskim jezerima ne postoje životinje koje vas mogu napasti i ozlijediti pa se možete prepustiti uživanju bez ikakvih briga.

mjesta koja morate posjetiti na jezerima

Baćinska jezera nisu velika i moguće ih je istražiti u jednom danu. Postoji nekoliko mjesta koja morate obići kako bi istinski doživjeli ljepotu jezera, a o njima smo napisali posebni članak. Ukratko ćemo ih spomenuti i u ovome tekstu.

Izvor Oćuša jedan je od izvora pitke vode i odlično mjesto za piknik ili jednostavno uživanje u netaknutoj prirodi. Nalaze se u blizini pješačko biciklističke staze i lako ga je otkriti i posjetiti.

U blizini izvora Oćuša nalazi se novoizgrađena promatračnica ptica, dobar izbor za sve one koji žele promatrati svijet ptica iz druge perspektive. Inače, Baćinska jezera stanište su mnogih vrsta ptica, a za najbolji doživljaj predlažemo promatranje dalekozorom.

Otok ljubavi

Tunel Maričevac koji se nalazi blizu plaže u Peračkom blatu jedno je od zanimljivijih mjesta na Baćinskim jezerima, a detaljnije je opisan u tekstu ispod.

Jata galebova su uvijek prisutna na jezerima

Izvor Mindel jedno je od najpopularnijih kupališta na Baćinskim jezerima i, prema vlastitom iskustvu, mjesto gdje su baćinski cvrčci najglasniji.

Osim ovih prirodnih mjesta, na Baćinskim jezerima postoje i 2 beach bara koja su početna mjesta za izlete lađom i dolična mjesta za guštanje uz omiljeno piće.

istraživanje tunela maričevac

Tunel Maričevac je jedno od mjesta koja preporučujemo posjetiti prilikom dolaska na Baćinska jezera. Riječ je od 2 kilometra dugom tunelu koji je izgrađen prije gotovo 100 godina, a čiji je glavni zadatak odvod poplavne vode iz polja Jezero koje se nalazi u blizini Baćinskih jezera. Rijeka Matica, koja prolazi kroz navedeno polje, prolazi kroz ovaj tunel u zimskim mjesecima i nakon kišnih razdoblja. Inače, polje Jezero je najveće vinogorje u Hrvatskoj te također mjesto koje vrijedi posjetiti.

Priča o tunelu Maričevac počinje otprilike prije 100 godina. Stanovništvo današnjeg polja Jezero veći dio godine nije moglo uzgajati bilo kakve poljoprivredne kulture budući da je veći dio polja bio pod vodom. Otud i naziv za polje – Jezero. Najzaslužniji za probijanje tunela je lokalni fratar fra Ante Gnječ koji je neumorno lobirao kod kralja u Beogradu kako bi se ovaj tunel što prije izgradio. Trebalo je dosta vremena i odlazaka kralju kako bi se radovi napokon pokrenuli, no tunel je ipak izgrađen i donekle je poboljšao stanje s poplavama u polju Jezero.

U tunelu Maričevac

U zimskim mjesecima kroz portal tunela na Baćinskim jezerima, u mjestu Peračko blato, prolazi ogromna količina vode koja stvara brzace. Međutim, u ljetnim mjesecima tunel je suh te je kroz njega moguće proći cijelom dužinom. Prilikom prolaska potrebno je obući nešto topliju odjeću i svakako ponijeti naglavnu lampu.

Prolazak kroz tunel Maričevac

što vidjeti u okolici?

Naša priča vezana uz Baćinska jezera počela je prije koju godinu. Kao ljubitelji prirode i pustolovnog turizma odlučili smo, između ostalog, organizirati vođene kajak ture po jezerima kako bi uveli zainteresirane u njihov svijet. Svi posjetitelji ostaju zapanjeni i oduševljeni ambijentom. Posjet jezerima ne iziskuje previše vremena, a može se kombinirati s posjetom ostalim lokalitetima na području kao što je ušće Neretve.

Ušće rijeke Neretve

Potpuno druga priča i ambijent udaljen svega desetak kilometara od Baćinskih jezera i jedno od najpopularnijih mjesta za kite surf u Hrvatskoj. Stoga, ako vas put nanese put juga, ne zaboravite na ovo mjesto i prepustite mu koji sat vašeg života. Nećete ostati razočarani.

Osim doline Neretve, samo područje grada Ploča pruža mogućnosti za brojne aktivnosti, za svakoga ponešto. Nedavno je uređena nova planinarska staza na brdu Striževo, nazvana ‘Tragovima bunkera’, a koja spaja sve bunkere navedenog brda. Stazu je uredila HPD Grabovica iz Ploča, i premda nije riječ o klasičnoj planinarskoj stazi, trenutno je jedna od zanimljivijih pješačkih staza u južnoj Dalmaciji.

Već spomenuto polje Jezero raj je za bicikliste i sve vrste biciklističkih tura budući da je premreženo makadamskim stazama koje prolaze kroz polja. Osim toga, ovo polje raj je i za vinoljupce koji mogu posjetiti neku od lokalnih vinarija i uživati u tradicionalnim sortama kao što je Trnak. Polje Jezero od Baćinskih jezera udaljeno je svega 20 minuta vožnje.

Makarska Riviera, jedan od najljepših krajolika Hrvatske, također se nalazi u blizini jezera i mjesto su koje morate posjetiti ako Baćinska jezera obilazite ljeti. Neke od najljepših hrvatskih plaža smještene su upravo na Makarskoj Rivieri.

Makarska rivijera

smještaj na baćinskim jezerima

Što se pak smještaja na Baćinskim jezerima tiče, najpopularnija mjesta su Baćina i Peračko blato. Oba mjesta su praktički na obalama Baćinskih jezera. Smještajni kapaciteti variraju od kuća s više apartmana do luksuznih kuća za odmor.

Jedna od najpopularnijih vrsta smještaja na Baćinskim jezerima su kampovi. Divlje kampiranje je zabranjeno, a Baćinska jezera su dugo vremena slovila kao jedno od najboljih mjesta za kampiranje u Hrvatskoj. Brojnim kamperima jezera su i danas nezaobilazno odredište u putovanju kroz Hrvatsku.

kup svetog liberana

Kup Sv. Liberana tradicionalno je lađarsko natjecanje koje se organizira na Baćinskim jezerima svake godine u 8. mjesecu. Ova utrka je svojevrsna priprema za glavni lađarski događaj – maraton lađa na Neretvi. Inače, maraton lađa najveće je amatersko natjecanje u Hrvatskoj koje svake godine okupi oko 30 lađarskih ekipa koje veslaju 20 kilometara dugu rutu između Metkovića i Ploča.

Kup sv. Liberana nije tako masivan događaj, obično u ovoj utrci sudjeluje oko 10 ekipa, međutim, magična priroda Baćinskih jezera u kojoj se odvija čini ovaj događaj jedinstvenim iskustvom. Natjecatelje je moguće pratiti s obale jezera ili iz jedne od turističkih lađa koje prate utrku.

Start utrke lađa u Peračkom blatu

bacinska jezera izleti

Kad je riječ o izletima, na Baćinskim jezerima prevladavaju vodeni sportovi. Za one malo aktivnije, tu su SUP i kajak izleti dok su izleti tradicionalnim lađama pravi izbor za one koji žele uživati u prelijepoj prirodi bez ikakve aktivnosti. I kajak i SUP izleti su prilagođeni početnicima pa za uživanje u Baćinskim jezerima kroz ove izlete nije potrebno prethodno iskustvo.

Cijena za SUP i kajak izlete je identična – 250 kuna po osobi, dok su izleti lađom nešto jeftiniji. Međutim, SUP i kajak izleti traju dosta duže i posjećuje se više mjesta na obalama jezera.

Prolazak kajacima kroz uski prolaz između jezera

Osim spomenutih izleta, postoji mogućnost rentanja bicikla, a to prijevozno sredstvo je ujedno i najbolji kopneni način istraživanja Baćinskih jezera.

share this story

Facebook
Pinterest
Twitter

follow us on facebook

All of our adventures and much more. Like the L&VE Facebook page, follow our adventures and get some ideas for your travels in Croatia and rest of the world!

youtube channel

We started our Youtube channel with the intent of making short documentary videos of our adventures. Subscribe and join us in these ventures!

Instagram adventures

A feed for eyes and the mind! Find your travel inspiration right here.

kayaking_on_peljesac_peninsula
view_from_St.Ilija_peak_above_gradac
kayaking_in_ploce_area
cyling_in_gradac_area