Baćinska jezera

Udaljena svega par kilometara od Ploča, Baćinska jezera neizbježan su prizor za sve koji putuju magistralom između Splita i Dubrovnika. U srcu sezone gotovo je nemoguće pronaći parkirno mjesto na vidikovcu s kojeg puca pogled na svu tu netaknutu prirodu. Uvijek je tu gomila turista i mnoštvo fotoaparata uperenih u jezera s namjerom da ponesu njihovu ljepotu barem u jednoj fotografiji. No duboko dolje, u svoj toj ljepoti ne vlada ni približna gužva koju bi, realno, bilo za očekivati. Malo koji putnik koji prolazi pored Baćinskih jezera odluči se uroniti makar na koji sat u njihovu ljepotu i tišinu. A sadržaja i mogućnosti ima. Jezera su kao stvorena za sve ljubitelje kajakarenja, SUP-anja, biciklizma, kampiranja i ostalih aktivnosti koje ovakvo mjesto može pružiti.

Oko jezera je uređena biciklističko – pješačka staza s info punktovima za odmor i info tablama o biljnom i životinjskom svijetu koji broji mnoštvo vrsta, od kojih su neke endemske i zaštićene. Za one manje aktivne na raspolaganju su izleti tradicionalnom lađom čiji dizajn datira još iz doba kneza Domagoja, a proteklih stoljeća bila je najvažnije transportno sredstvo na području Neretve. Za sve ostale na raspolaganju je cijeli spektar aktivnosti – kajak, kanu, stand up paddling… Kajak izleti koje imamo u ponudi na Baćinskim jezerima omogućuju sasvim drugačiji doživljaj jezera, onaj u kojem je osoba potpuno uronjena u prirodu koja ga okružuje. Jezera su savršeno mjesto za kampiranje, a svoje mjesto pod suncem možete potražiti u nekom od lokalnih kampova. Ljubitelji tradicionalne gastronomije u nekom od obližnjih restorana mogu probati lokalne specijalitete poput žaba ili brudeta od jegulje.

Baćinska jezera sastoje se od ukupno 7 jezera (Oćuša, Crniševo, Vrbnik, Plitko jezero, Podgora, Sladinac i Šipak) od kojih je 6 spojeno te se uskim prolazima može doći iz jednog u drugo. Poznata su i pod sinonimom Teutini biseri po Ilirskoj kraljici Teuti koja ih je obožavala i području jezera imala i svoje dvore u kojima je odmarala nakon bitki s Rimljanima. Isti ti Rimljani su joj pomrsili planove i nakon pobjede na Teutom protjerali Ilire i nastanili se na području Baćinskih jezera i doline Neretve. Ostaci Rimskog naselja Praetoria i danas su vidljivi na području jezera Sladinac.

Što se modernije povijesti tiče, prije sto godina probijena su 2 tunela na području Baćinskih jezera. Jedan je dužine 2 kilometra i spaja jezera s rijekom Maticom koja teče kroz Vrgoračko i Staševačko polje. Razlog probijanja ovog tunela je odvodnja suvišne vode koja poplavi navedena polja nakon obilnih kiša. Drugi tunel spaja jezera i more i dug je tek oko sto metara. Duži tunel je veći dio godine pod vodom, no u sušnim ljetnim mjesecima, kada i rijeka Matica presuši, tunel je prohodan svom svojom dužinom pa je moguće iz Peračkog blata doći do suhog korita rijeke Matice na drugoj strani. Tlo tunela je betonirano cijelom dužinom, a dimenzijama je tek nešto manji od klasičnog tunela za automobile. Dok protiče tunelom rijeka često nanese dijelove stabala koji često ostanu zaglavljeni na stropu tunela i tako tvore jedinstvenu umjetničku instalaciju. Odličan izlet za sve ljubitelje urbane speleologije.

U vremenima prije rata Baćinska jezera bila su popularno izletište o čemu svjedoče i ruševine starog kampa. No današnje stanje i manja posjećenost daju određenu čar koju je zbog previše posjetitelja sve teže i teže iskusiti na popularnijim destinacijama. Voda na području jezera je slatka iako ima izvora koji su povezani s morem. Pitka voda izvire na nekoliko izvora, a s jednog se vodom opskrbljuju Ploče i okolna mjesta. Baćinska jezera su kriptodepresija što znači da je površina jezera iznad površine mora. U prosjeku su par stupnjeva toplija od mora pa su savršena za kupanje u predsezoni i postsezoni.

Naša priča vezana uz jezera počela je prije koju godinu. Kao ljubitelji prirode i pustolovnog turizma odlučili smo, između ostalog, organizirati vođene kajak ture po jezerima kako bi uveli zainteresirane u njihov svijet. Svi posjetitelji ostaju zapanjeni i oduševljeni ambijentom. Posjet jezerima ne iziskuje previše vremena, a može se kombinirati s posjetom ostalim lokalitetima na području kao što je ušće Neretve. Potpuno druga priča i ambijent udaljen svega desetak kilometara od Baćinskih jezera i jedno od najpopularnijih mjesta za kite surf u Hrvatskoj. Stoga, ako vas put nanese put juga, ne zaboravite na ovo mjesto i prepustite mu koji sat vašeg života. Nećete ostati razočarani.

share this story

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter